La importància dels esdeveniments de Networking

networking

El terme Networking és un anglicisme que significa fer contactes i, en el món dels negocis, has d’entendre el Networking com una activitat en la qual professionals i emprenedors es reuneixen per a conèixer-se i veure de quina forma poden crear relacions empresarials.

Avui dia, el Networking es considera una tècnica imprescindible en tota estratègia de màrqueting, sobretot, si ets emprenedor. Tingues en compte que, el Networking busca establir connexions professionals amb interessos i inquietuds similars als teus. Ampliar la teva xarxa de contactes et permetrà millorar contínuament la teva empresa o projecte professional.

Què és un esdeveniment de Networking?

Però què és un esdeveniment de Networking exactament? Un esdeveniment de Networking és un acte per a crear relacions i contactes professionals amb interessos similars als teus. L’objectiu d’aquesta mena d’esdeveniments és crear relacions, sinergies i oportunitats de negoci a curt, mitjà i llarg termini. 

En un esdeveniment de Networking pots presentar-te com a professional o especialista en el teu sector, augmentar la teva xarxa de contactes professionals, intercanviar coneixements, connectar amb experts del teu mateix sector, obtenir informació sobre tendències i reptes del mercat, augmentar la visibilitat de la teva empresa i del teu projecte, establir col·laboracions amb altres empreses, aconseguir inversors o socis, etc.

Pensa que, assistir a un Networking suposa donar i rebre, aportar i aprendre, i això vol dir que, quan participis en un Networking, has de tenir clar què pots aportar i quins objectius vols aconseguir. D’aquesta manera el Networking serà molt satisfactori perquè, d’una banda, podràs compartir els teus coneixements i idees sobre allò que t’apassiona i al que dediques gran part del teu temps i, per l’altra, tindràs l’oportunitat d’aprendre d’altres professionals o especialistes. 

Així que, com a conclusió a la definició de Networking volem dir-te que no has d’entendre l’acte de Networking com un moment de negoci, sinó com un esdeveniment per a l’intercanvi de coneixements, idees i experiències.

Preparar un esdeveniment de Networking 

Ara que ja saps què és un Networking, és el moment de preparar les teves intervencions per a un esdeveniment d’aquest tipus. La idea és que siguis tu mateix: l’autenticitat, la sinceritat i la naturalitat és quelcom que has de portar “posat”. A més a més, també és interessant que amb antelació et preparis alguns punts i tinguis en compte aquests 7 consells:

1.Assabenta’t de quina és la dinàmica del Networking.

És recomanable conèixer quina serà la dinàmica del Networking, saber si hi haurà llibertat de moviment per a conversar amb els assistents, si hauràs d’exposar el teu projecte breument davant de tots els participants, o si s’organitzaran grups de col·laboració, per exemple.

2.Abans d’assistir pensa què vols aconseguir en el Networking.

Les persones que assisteixen a aquesta mena d’esdeveniments tenen diferents objectius i motivacions. Pensa què és el que necessites obtenir del Networking, quin és el teu objectiu i enfoca’t, en la mesura que sigui possible, en això.

3.Prepara un “Elevator Pitch”.

No està de més preparar un “Elevator Pitch”, una breu presentació sobre tu, el teu projecte i els teus objectius professionals. En aquesta presentació has d’explicar, de manera natural, tot el que el teu interlocutor hauria de saber sobre tu. La idea és que tinguis preparada una breu explicació en la que siguis capaç d’explicar clarament i concisament en què consisteix el teu projecte. Pensa que, depenent del tipus de Networking, pot ser que només li expliquis a 2 persones qui ets i quin és el teu projecte, però també pot passar que hagis de fer la presentació davant d’un aforament de 30 persones. Escriure-ho en un paper i assajar-lo et pot ser de gran ajuda.

4.Arriba aviat a l’esdeveniment de Networking.

Arribar abans de l’inici et permetrà integrar-te de seguida en els grups que es formin al principi i això et donarà confiança.

5.Dóna el primer pas.

Encara que això no sempre és fàcil, atreveix-te a fer el primer pas i estableix contacte amb els professionals que creus que són interessants per a tu i per a la teva empresa. Pots preparar-te una salutació, una pregunta senzilla per a trencar el gel inicial, o demanar als organitzadors que et presentin.

6.Expressa’t, però també escolta.

En una conversa de dues o més persones en la qual intercanvies experiències i idees no pots deixar-te portar per l’emoció i acaparar tota la conversa parlant sense parar del teu projecte o empresa. Has d’escoltar també a la resta d’assistents.

7.Tingues clar què és el que pots aportar a la resta de participants

Un dels errors que se sol cometre és assistir a un Networking amb la idea de vendre un producte o servei i, encara que realment és la fi de cadascuna de les persones que assisteixen, has d’acudir al Networking amb una altra actitud: no pensis en el que vendràs als altres, pensa en com pots ajudar-los. 

On s’organitzen esdeveniments de Networking?

Hi ha diferents esdeveniments als quals pots assistir que, encara que no estan pensats com a esdeveniments de Networking en si, per la seva naturalesa professional fan que els assistents estiguin en una forta predisposició per a trobar un moment per a fer Networking, és el cas de les Fires, Congressos, Jornades, Conferències, Cursos, Formacions, Tallers, etc.

En moltes ocasions, veuràs que en aquesta mena d’esdeveniments professionals s’estableix un espai i una hora perquè els assistents es coneguin, interactuïn entre ells, i exposin els seus projectes o interessos. Aquesta activitat sol organitzar-se en un lloc i moment que convida a relaxar-se per així fomentar xerrades naturals i disteses. És molt interessant assistir-hi per a escoltar, aprendre i exposar la teva empresa o projecte.

També hi ha esdeveniments creats exclusivament com a esdeveniments de Networking i aquests es poden organitzar de moltes formes. En ocasions hi ha un “presentador” que anima i provoca la participació entre els assistents, deixant al descobert possibles interessos comuns entre aquests; a vegades s’organitzen entorn d’una temàtica comuna entre els assistents; i també pot passar que es creïn grups petits (de 2 a 4 persones) perquè presentin els seus projectes a la resta.

Com que el temps en tots els Networkings és limitat, el Networking real moltes vegades sol generar-se després. Una vegada has descobert què és el que et “connecta” amb aquesta altra persona, la idea és intentar parlar més amb ella en finalitzar l’esdeveniment per a veure si pots aportar-li valor o ella t’ho pot aportar a tu.

Molts d’aquests esdeveniments de Networking solen estar impulsats per institucions, organitzacions i associacions sectorials o empresarials especialitzades, que crean jornades o esdeveniments destinats a posar en contacte als seus integrants perquè puguin crear sinergies entre si, com és el cas del Centre d’Empreses Procornellà. En el Centre d’Empreses es realitzen més de 20 Networkings a l’any la finalitat dels quals és crear i fomentar la interrelació entre les empreses allotjades, augmentar les relacions professionals, compartir coneixement i experiència i establir vincles i sinergies entre les empreses del Centre d’Empreses, el Viver i el teixit empresarial de Cornellà de LlobregatPodeu veure els propers networkings organitzats en aquest enllaç.

Per a finalitzar, tingues sempre present que el Networking no acaba després de l’esdeveniment. El millor Networking és el que perdura en el temps, el que està integrat en el teu dia a dia. És per això que, una vegada finalitzat l’esdeveniment de Networking al qual assisteixis, connecta a través de LinkedIn amb aquells professionals amb els que hagis establert una relació en el Networking i que et puguin resultar d’interès ara o en un futur, guarda les targetes de visita, i escriu-li un mail a aquell contacte amb el qual creus que pots aconseguir una fantàstica aliança. Entén el Networking com una tècnica més a incorporar en la teva estratègia de Màrqueting i en el teu dia a dia.

 

Compartir