Es pot patentar una app o un programa d’ordinador?

Designed by Freepik

 

Una de les principals qüestions que ens plantegem quan desenvolupem una aplicació per a mòbil (app) o un programa d’ordinador és si el podem patentar per tal que la competència no el pugui copiar.

Doncs bé, per patentar una invenció és necessari que aquesta suposi una novetat objectiva, tingui caràcter tècnic i suposi una contribució al coneixement actual. Per tant, el software (app o programa d’ordinador) només es podria patentar si es tractés d’una invenció implementada en un ordinador, que impliqués una clara interacció entre aquest programari i maquinària, per exemple, com passaria amb el disseny d’un programa per aconseguir la conducció assistida en un vehicle. Si aquest no és el cas, com a la majoria dels supòsits, no es pot patentar el producte (tampoc com a model d’utilitat, que és una espècie de patent simplificada) perquè l’ús de la seva aplicació o programa d’ordinador tindrà una utilitat per si mateixa.

No obstant això, es compta amb algunes alternatives per a poder protegir el nostre producte:

Dret d’autor. Segons la nostra legislació, la propietat intel·lectual és l’instrument adequat per protegir un programa d’ordinador, on aquesta “obra” es protegeix per la mera creació. Si una persona física és la creadora, la protecció resultarà per tota la seva vida més 70 anys després de la seva defunció. Si els drets pertanyen originàriament a una persona jurídica (per exemple, perquè el software l’han desenvolupat treballadors d’una empresa), la protecció s’estén per 70 anys després de la divulgació.

En qualsevol cas, aquesta tutela és simplement declarativa. Una altra persona o empresa podria intentar demostrar que va dissenyar un programa igual al nostre abans que nosaltres. Per minimitzar aquest risc, es recomana registrar el programari en el Registre de la Propietat Intel·lectual o bé realitzar un dipòsit notarial amb tots els seus elements. Tant una opció com l’altra seran proves valuoses de l’existència i titularitat dels drets d’autor sobre aquest programa davant d’un possible conflicte.

Disseny industrial. Si l’aparença del nostre programa és suficientment nova (perquè té una “interface” amb uns elements i colors disposats d’una manera totalment original i recognoscible) podem provar el seu registre com a disseny industrial. Aquesta tutela té una durada de 5 anys, renovable per 4 vegades més (fins a 25 anys).

Marca. També podem registrar la marca associada al software (la denominació comercial del seu programa o app, el logotip que usa per identificar-ho; fins i tot una melodia…). Aquesta protecció és de durada indefinida, però ha d’anar-se renovant cada deu anys. Sens dubte, aquesta serà una bona manera de diferenciar el nostre producte, ja que podrà impedir que uns altres es facin conèixer amb el nostre nom o signes identificadors.

Secret industrial. Finalment, quan compartim amb tercers know how o informació sobre elements claus del nostre software, no oblidem incloure en tals relacions clàusules relatives a la confidencialitat i el secret professional, amb l’objectiu d’assegurar la confidencialitat entre les parts, evitar la divulgació d’informació valuosa o fins i tot perquè volem aconseguir la no concurrència de treballadors en un futur immediat.

 

Si vols ampliar aquesta informació, et recomanem assistir a la càpsula formativa Aspectes legals clau per crear la teva empresa” que tindrà lloc el proper dia 3 d’abril del 2018 a les 15:30h i que impartirà Daniel Broto, especialista en temes mercantils.

 

Daniel Broto

Tècnic jurídic-mercantil del Centre d’Empreses

Compartir